De gemeente Rotterdam en stichting Alzheimer Nederland samenwerken om de stad voor mensen met dementie zo toegankelijk mogelijk te maken. In Rotterdam wonen ongeveer 8800 mensen met dementie. Dat aantal zal in 2050 meer dan verdubbeld zijn, verwacht Alzheimer Nederland. De gemeente wil dat zij zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en meedoen aan de maatschappij. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, te sporten of vrienden te bezoeken.
‘’Ook met dementie willen mensen graag zinvolle dingen doen’’, vertelt projectleider Marcella Braamskamp. ‘’Daar is alleen weinig oog voor, omdat ondersteuning vaak praktisch van aard is, zoals het regelen van huishoudelijke hulp.’’
In Rotterdam zijn er daarom steeds meer activiteiten voor mensen met dementie. Zoals DemenTalent, waar zij vrijwilligerswerk kunnen doen. En Voetbalherinneringen, een dagbestedingsactiviteit waarbij mensen met dementie praten over voetbal. Het project Wandelmaatjes koppelt mensen met dementie die van wandelen houden aan een vrijwilliger die elke week met hen op pad gaat.
Om Rotterdam nog toegankelijker te maken voor deze groep, heeft wethouder Sven de Langen met Alzheimer Nederland een akkoord getekend, met bewustwording als belangrijk onderdeel. ‘’Het helpt als mensen begrijpen wat dementie is, hoe je het herkent en ermee omgaat’’, zegt Braamskamp. ‘’Dat geldt voor zorgpersoneel, maar ook voor de bakker op de hoek. Winkeliers in winkelcentrum Keizerswaard hebben bijvoorbeeld een training gevolgd in het herkennen van en omgaan met mensen met dementie.’’
Als dementievriendelijke stad is Rotterdam er ook voor de mantelzorgers van mensen met dementie. Bijvoorbeeld met de Mantelfoon. Mantelzorgers kunnen hier terecht voor een luisterend oor en advies. En in Schiebroek is een speciaal team dat mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunt.